De 7 meest gestelde vragen door werkgevers

Leestijd: 
7
minuten

We merken dat er veel vragen leven bij werkgevers over werknemers met financiële problemen en het voorkomen daarvan. In dit blog beantwoorden we 7 vragen.

1. Moet ik een werknemer met financiële problemen helpen?

Nee, dat moet natuurlijk niet. Verstandig is het wel. Waarom? Omdat de werknemer zijn problemen ook meeneemt naar het werk.

Daarnaast zijn er ook financiële gevolgen voor je bedrijf. Want wist je dat een werknemer met financiële problemen € 13.000,- per jaar kost? (op basis van een modaal inkomen, bron; Nibud).

2. Wat moet ik doen als de werknemer zegt dat het hem zelf wel lukt?

Allereerst moet je je bedenken dat de werknemer zich schaamt voor zijn situatie. Toegeven dat hij er zelf niet uit komt is een hele grote stap. Daarnaast onderschatten veel mensen met financiële problemen de omvang van het probleem. Zeker als er loonbeslag ligt kun je er vanuit gaan dat het probleem groot is. De werknemer heeft dan hulp nodig om uit de situatie te komen. Er zijn maar weinig mensen die zonder hulp uit de financiële problemen kunnen komen. Dit komt mede door de stress die de werknemer ervaart door de situatie. Dit zorgt onder andere voor een verlaging van het IQ en tunnelvisie blijkt uit onderzoek.

3. Is het verstandig een lening of voorschot te verstrekken?

Nee, dat is niet verstandig. Het ontbreekt de meeste mensen met financiële problemen aan inzicht en overzicht. Ze dichten het ene gat met het andere. Een lening of voorschot is vaak slechts een tijdelijk oplossing. Het is beter om professionele hulp in te roepen en goed inzicht te krijgen in de situatie. Wanneer de professional aangeeft dat de werknemer geholpen is met een lening of voorschot nadat de situatie goed in beeld is gebracht kan het wel een goede oplossing zijn.

4. Wat kost professionele hulp?

Een budgetcoach inhuren kost geld. Dat houdt veel werkgevers tegen. Toch zijn de opbrengsten hoger dan de kosten. Want wist je dat een werknemer met financiële problemen € 13.000,- per jaar kost? (op basis van een modaal inkomen) Dat kost een budgetcoach zeker weten niet. De kosten zijn afhankelijk van de situatie, maar zullen in de meeste gevallen tussen de € 1000,- en € 2000,- euro liggen.

5. De kredietbank of gemeente helpt toch gratis bij financiële problemen?

Dat klopt. Maar dit is wel andere hulp als een budgetcoach levert. De gemeente kan de werknemer  onder budgetbeheer te plaatsen. Ze nemen dan (tijdelijk) de financiën van de werknemer over. Dit kan voor verlichting van de stress zorgen. De budget coach coacht de werknemer om zelf de problemen op te lossen en pakt ook de oorzaak aan. Deze helpt ook voor het aanvragen van zaken waar de werknemer recht op heeft zoals toeslagen en regelingen. Dit doet de gemeente niet.

Naar de gemeente stappen is ook een enorme drempel voor de werknemer. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn niet meer de baas te zijn over hun eigen geld te zijn of ze schamen zich.

De gemeente heeft ook niet de tijd en middelen om heel diep en snel 1 op 1 met de werknemer aan de slag te gaan. Er kan sprake zijn van wachttijden en in elk geval moet de werknemer nog steeds zelf werk verrichten waar ze door de situatie niet altijd zelf toe in staat zijn.

6. Waarom doen andere bedrijven aan hulp bij financiële problemen?

Er zijn nogal wat verschillende redenen bij de verschillende werkgevers.

Het ene bedrijf doet het voornamelijk uit betrokkenheid bij de werknemer. Het andere bedrijf ziet het als zorgplicht. Weer een ander bedrijf vind het in een gezondheid/ vitaliteitsprogramma passen. (Financiële gezondheid is minstens zo belangrijk als “echte” gezondheid). De meeste van deze bedrijven vinden het gewoon bij goed werkgeverschap horen.

7. Wat kan ik doen aan preventie?

Vaak wordt het woord preventie gebruikt in de zin van preventie van het belanden in de schuldsanering. Maar dan zijn de schulden al heel hoog opgelopen en zitten mensen vaak al jaren in de problemen. Wij zien preventie anders. We moeten voorkomen dat iemand überhaupt in de financiële problemen komt. Binnen het bedrijf open converseren over financiële problemen en het aanbieden van een Financiële APK bij grote wijzigingen of het aanbieden van een (online) training zijn goede opties om preventief te werk te gaan.

Klik om het artikel te delen:
Volg ons
De Financiële Werkgeversdesk is een initiatief van Stichting Moedige Dialoog Groningen