Hoe herken je financiële problemen op de werkvloer?

Leestijd: 
6
minuten

Veel werkgevers willen werknemers met financiële problemen wel helpen maar weten niet welke medewerker problemen heeft. Veel mensen durven het uit schaamte niet toe te geven en er heerst natuurlijk een taboe op het onderwerp. Toch zijn er wel zaken waaraan je een werknemer met geldproblemen herkent.

1. De werknemer meldt zich regelmatig ziek.

Meestal maar voor 1 of enkele dagen en vaak met een onduidelijke reden. Als hij terug komt en je vraagt naar zijn ziekte zal hij daar ook vaag over blijven. Dit kan uiteindelijk zelfs uitmonden in langdurig ziekteverzuim. Ziekmeldingen aan het einde van de maand, vlak voor de loonbetaling komt ook voor. De werknemer heeft misschien geen geld om naar het werk te komen.

2. De werknemer vraagt om extra uren werk

De werknemer wil graag extra werken. Dat wil hij zodat hij meer inkomen krijgt. Het is niet altijd slim om dit te doen. Meer inkomen kan er namelijk ook voor zorgen dat de toeslagen verminderen. En als de werknemer al veel stress heeft kan meer werken er voor zorgen dat hij uitvalt.

3. De werknemer is stressgevoelig

Misschien was de werknemer altijd stressbestendig, misschien kon hij altijd al niet zo goed tegen stress, maar je merkt nu echt verschil. Ook de collega’s en vaak zelfs de klanten merken het.

4. De werknemer heeft last van concentratieverlies en maakt meer fouten

In een overleg zie je dat hij er niet bij is met zijn hoofd. Als je hem iets vraagt schrik hij op en kreeg je een onsamenhangend antwoord. Ook in gesprekken met de klant merk je dat het niet goed loopt. Die werknemer die altijd te boek stond om zijn goede kwaliteit maakt nu steeds meer fouten. Wanneer je hem er op aan spreekt krijg je verontschuldigen en verder weinig uitleg. Steeds vaker zie je hem apart staan om te bellen. Daar kijkt hij vaak niet blij bij. De bovengenoemde zaken komen na zo’n telefoontje nog meer naar boven.

5. De werknemer doet sociaal niet (meer) mee

Uitjes gaat de werknemer niet (meer) mee, op zijn verjaardag is hij afwezig en bij de vrijdagmiddagborrel of lunch is hij ook afwezig.

6. Er ligt loonbeslag en/of de boete premie van de zorgverzekering moet van het loon ingehouden worden.

Nu moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De boetepremie is pas van toepassing wanneer er minimaal 6 maanden achterstand in de zorgpremie is én daar geen betaalafspraken over zijn gemaakt. Wanneer er loonbeslag gelegd wordt is daar al een heel voortraject aan vooraf gegaan.

Wanneer 1 van deze zaken van toepassing is kun je er vanuit gaan dat de werknemer in de financiële problemen zit.

7. De werknemer vraagt om een voorschot

Wederom een teken dat er financiële problemen zijn. Is het verstandig een lening of voorschot te verstrekken? Nee, dat is niet verstandig. Het ontbreekt de meeste mensen met financiële problemen aan inzicht en overzicht. Ze dichten het ene gat met het andere. Een lening of voorschot is vaak slechts een tijdelijk oplossing. Het is beter om professionele hulp in te roepen en goed inzicht te krijgen in de situatie. Wanneer de professional aangeeft dat de werknemer geholpen is met een lening of voorschot nadat de situatie goed in beeld is gebracht kan het wel een goede oplossing zijn.

Heb je het vermoeden dat er iets aan de hand is? Ga dan in gesprek.

Waarschijnlijk heb je meerdere gesprekken nodig, maar je kunt het ook op de man af vragen. Afhankelijk van de persoon die voor je zit. De meeste mensen zijn blij als ze eenmaal iemand hebben om met hun financiële problemen te praten. Ze moeten alleen de drempel over.

Biedt de werknemer ook hulp aan. Als de werknemer zijn probleem met jou gedeeld hebt en je zegt vervolgens dat het een privé probleem is zal de volgende werknemer zich zeker niet meer melden.

Je hoeft echt niet bang te zijn voor een stormloop aan hulp vragen. Daarnaast blijft overeind dat een werknemer met financiële problemen veel meer kost dan de hulp van een professionele budgetcoach.

Wil je tips hoe je dat gesprek voert? Lees de blog, zo voer je een gesprek met een werknemer met schulden.

Klik om het artikel te delen:
Volg ons
De Financiële Werkgeversdesk is een initiatief van Stichting Moedige Dialoog Groningen